Spring naar de inhoud

WORP #2: Polarisering en radicalisering

Het project WORP werd in het leven geroepen om ouders te leren hoe zij hun kinderen weerbaar kunnen opvoeden,  zodat ze minder vatbaar worden voor elke vorm van polarisering en radicalisering. Het doel van het project is het overdragen van kennis over materie die te maken hebben met opvoeding, het verwerven van inzichten over het belang van deze onderwerpen en het aanleren van vaardigheden die de ouders kunnen helpen om hun kinderen weerbaar op te voeden.

“Botsende beschavingen.”
“Le grand remplacement.”
“Ze zijn allemaal hetzelfde.”
“Wij tegen zij.”

Het eerste deel van WORP had aandacht voor het kind zelf, met name de identiteitsvorming. In deze tweede deel nemen we de omgeving in beschouwing, waar polarisatie kan leiden tot radicalisering.

Het verstaan van polarisatie en radicalisatie is cruciaal in tijden van onzekerheid en angst. En laat het vandaag zeker en vast zo’n tijd zijn. Onze samenleving verandert vele malen sneller dan dat de mensen er zich kunnen aan adapteren. We leven in een tijdperk van grote acceleratie rond o.a. klimaat, migratie, globalisering, automatisering en digitalisering. Dat zorgt voor gevoelens van ontwrichting, identiteitsverlies en uiteindelijk existentiële angst. Angst die verstaanbaar en menselijk is. Soms leidt deze angst naar radicale standpunten maar bij momenten resulteert het in extreem gewelddadig gedrag waardoor het zware emotionele impulsen krijgt die zich viraal verspreidt onder de bevolking.

Hoe leer je schadelijke polarisatie herkennen? Welke game changers kan je als antwoord inzetten? Wat is het verschil tussen een radicaal en extreem standpunt? Hoe kan ik als ouders waakzaam zijn voor signalen om in te grijpen bij mijn kind?
We zullen dit alles en nog meer ontdekken in WORP #2: Polarisering en radicalisering.

Het project bestaat uit 3 workshops nl. 
#1 Identiteit (afgelopen)
#2 Polarisering en radicalisering
#3 Media

Workshop #2 Polarisering en radicalisering
Datum: zaterdag 6 april 2019
Uur: 18u00 tot 20u00
Plaats: vzw MC Attawassul – Binnenlaan 52-54, B-3600 Genk
Beperkte plaatsen. Inschrijving via info@mcattawassul.be