Spring naar de inhoud

Debat met iftar: Gemeenschap vormen in tijden van diversiteit

UPDATE 07/04/2023:
Het evenement is volzet. Hierbij sluiten we de inschrijvingen.


Op donderdag 20 april 2023 organiseert MC Attawassul vzw i.s.m. de jongeren van ACV Genk een groot debat over ‘Gemeenschap vormen in tijden van diversiteit’.

Minister Bart Somers, prof. Mark Elchardus en Khalid Benhaddou doen mee. Het debat gaat door in De Crypte (Cryptenplein 1A , 3600 Genk) om 19u tot ongeveer 20.30 en wordt gemodereerd door Timmie van Diepen. Daarna volgt een iftar-netwerkmoment (aangezien we dan in de Ramadan zitten).

We willen in dit debat focussen op een aantal vragen:

  • Wat zijn de vooruitzichten op vlak van migratie en hoe moet onze samenleving zich daarop voorbereiden?
  • Migratie is een historisch gegeven. Welke uitdagingen gaan er uit van de toenemende diversiteit voor de sociale cohesie en de culturele DNA van een gemeenschap?
  • Hoe verzoen je gemeenschappen waar een gevoel van verlies leeft door de voltrekking van de secularisering met nieuwe gemeenschappen wiens wereldbeeld hoofdzakelijk traditioneel gelovig is?
  • Hoe vrijwaar je het open karakter van en de liberale waarden in een samenleving waar de toenemende diversiteit gepaard gaat met een grote instroom van gemeenschappen die een grotere culturele afstand hebben tot die waarden?
  • Waarom kan het VB zo teren op het gevoel van ontheemding en wat zegt het over de robuustheid van de gemeenschap en van onze democratie?
  • Welke fouten zijn er in het verleden gemaakt op vlak van inclusie van diversiteit en wat leren we daaruit?

Inschrijven is verplicht. Plaatsen zijn beperkt tot 100 deelnemers.